Співбесіда: Middle Manual QA #5 QA Україна

Зміст

Також важливо розуміти наявні ризики, оскільки тестування зазвичай є останньою фазою процесу розробки перед випуском продукту. Окремо також виділяють Quality Control-процес (контроль якості продукту). QC-фахівці аналізують, наскільки продукт відповідає вимогам та готовий до релізу. Принципова різниця між ними полягає у тому, що QA фокусується на пошуку дефектів, а QC — на перевірці функціональності загалом. Але насправді останніми роками ця різниця manual qa все більше стирається.

Хто такий QA тестувальник, за що він відповідає та чим займається

що має знати middle manual QA

Крім того, самостійне навчання демонструє вашу мотивацію та самоорганізацію, що може бути привабливим для потенційних роботодавців. Це людина, яка хоче бачити весь проект, а не лише його частину — інфраструктуру, бізнес-логіку, візуальну виставу, операцію з даними. Це вміння домовитися з командою, з менеджментом, нерідко з замовником. І не важливо, світчер ви чи просто молодий фахівець, який шукає свій шлях до душі. QA automation engineer — це фахівець, який займається забезпеченням якості продукту відповідно до стандартів і специфікацій.

Що таке Bug, Error, Failure, Fault?

SDLC (життєвий цикл розробки програмного забезпечення) визначає всі стандартні фази, які беруть участь у процесі розробки програмного забезпечення. Життєвий цикл SDLC — це процес поетапної розробки програмного забезпечення. Якість програмного забезпечення (Software quality) — це те, наскільки програмне забезпечення задовольняє вимогам, що висуваються до нього. Вимоги можуть залежати від багатьох критеріїв, що визначаються виходячи зі сфери застосування програмного продукту.

Нефункціональне тестування

що має знати middle manual QA

QA важливо врахувати свою зайнятість, чи встигне він закінчити заплановану роботу. Адже традиційно завдання вважається виконаним, коли готова розробницька частина, вона протестована мануально та написані автотести. Деякі відомі компанії проводять набір студентів на навчання з певних ІТ-спеціальностей. Таким чином, професія тестувальника є підмножиною професії QA Engineer.

Кар’єрні перспективи: як і куди може рости QA automation engineer

Часто роботодавець хоче когось, хто підходить команді та готовий одразу почати працювати, навіть якщо він не відповідає усім вимогам для посади. «Я б порадив моніторити DOU/Djinni для розуміння нагальних потреб ринку. Потім шукати англомовні курси з обраної теми на YouTube/Udemy і подібних. Крім того, важливі також компетенції зі сфери бізнес-аналізу та управління проєктами. Наприклад, розуміння, що таке ризики та як ними керувати (є навіть risk-based підхід до тестування), цикл розробки та ролі в ньому тощо. Звіт MarketsAndMarkets прогнозує, що до 2024 року ринок автоматизації зросте більш ніж удвічі проти 2019-го, а його обсяг сягне $28,8 млрд.

що має знати middle manual QA

Текст, який буде надіслано нашим редакторам:

Ну а навички розповсюдження знань та навчання молодших спеціалістів є запорукою успіху на вищих позиціях. 105.Які версії Android та iOS зараз використовуються на ринку (мінімальні та максимальні)? 106.Які версії Android треба тестувати, якщо замовник сказав підтримувати з версії 5.0? 107.Назвіть типи мобільних програм.108.Який формат файлів збірок програм для Android та iOS? 111.Що потрібно перевіряти під час використання сканера відбитка/Face ID?

що має знати middle manual QA

Бета-тестування може відбуватися після альфа-тестування або може відбуватися без попереднього альфа-тестування. Alpha Testing виконується на боці організації, що розробляє продукт, але не командою розробників, а потенційними або існуючими клієнтами та/або незалежною командою тестування. «Не варто ставати QA, якщо у вас не аналітичний склад розуму, якщо не готові постійно вчитися, якщо не цікаво розбиратися в деталях, а увага приділяється загальній картині. QA Engineer, які мають певну спеціалізацію — наприклад Automation або Performance testing, — до вказаної компенсації можуть додати 20-30%. Розуміти кінцевого користувача, його потреби й побажання та навіть знати, що конкретно йому може не сподобатись, — одна з вершин, до якої має прагнути кожен такий фахівець. ➕ Дана професія насамперед розбудовує особистість людини та великий спектр нетехнічних та напівтехнічних навичок, про які я розповім нижче.

QA також повинен долучитися, вказавши труднощі у своїй роботі та можливі поліпшення. «Побутує стереотип, що розробники й QA — вороги, і вони заважають одне одному жити. Рядовий QA-інженер у GameDev принаймні базово повинен розуміти сертифікаційні вимоги до ігор на різних платформах, а також вимоги щодо продуктивності та використання пам’яті. З більш детальною інформацією можна ознайомитись  у матеріалі DOU «Хто такий QA в ігровій індустрії». Традиційно тут великий ажіотаж спостерігається щодо QA-позицій.

  • Також можна рухатися в бік управлінських позицій, таких як менеджер проєкту, і надалі розвиватися в галузі управління проєктами, стаючи старшим менеджером проєктів або навіть CTO.
  • Таке запитання підкаже інтерв’юерам, яка у вас трудова етика.
  • Модель OSI — це концептуальна модель, розроблена ще у 1970-х роках, щоб описати архітектуру та принципи роботи мереж передачі даних.
  • За останні дев’ять років я встиг пройти через багато рівнів розвитку і тайтлів, зараз я виконую роль Software Testing Team Leader.

Деякі аспекти тестування можуть бути рутинними, особливо якщо виконуються одні й ті ж тести для кількох версій продукту. QA не повинен чекати, коли хтось пояснить йому незрозуміле завдання та бути блокером під час розробки. Він має сам дізнаватися нове та пояснювати іншим, як це працює. «Важливо розуміти, що Senior — це не про кількість технічних знань і вмінь, а про відповідальність.

У Fiddler та Charles потрібно вміти налаштувати їх для перехоплення запитів від сервера та, наприклад, відредагувати відповідь від сервера. Напівтехнічні навички сфокусовані на оптимізації роботи. Знання процесів розробки продукту допомагає зрозуміти, як та з ким QA-інженеру потрібно співпрацювати для досягнення мети. Навички критики (review) передбачають розуміння принципів об’єктивності, вміння давати оцінку та ставити правильні питання. Також іноді треба запропонувати інші варіанти вирішення поточних проблем. Вміння вести документацію допоможе інформативно та доступно описувати певну інформацію.

Іноді таке відбувається через невеликі, але критичні баги — а їхні результати можуть коштувати компанії тисячі доларів! Щоб такого не траплялося, у IT-команді виділяють позицію QA Manual Engineer. QA має цікавитись тим, що відбувається довкола його роботи.

«Приміром, нещодавно на нашу вакансію лише з одного ресурсу ми отримали понад 150 резюме. Загалом на цю — вже закриту — роль претендували майже три сотні кандидатів», ― каже Дарина Кузьмик, Talent & Culture Lead у компанії. Написаний код дозволяє значно швидше виконати репетативні задачі з тестування, ніж якби ці перевірки виконувалися вручну. Коли я навчалася, у нас було програмування та інші профільні предмети, але не було дисципліни, пов’язаної з тестуванням. Це був мій вибір, тож я сама шукала інформацію. Сьогодні є багато ресурсів та курсів, інформації з яких достатньо для опанування сфери тестування.

Постійне навчання допоможе вам розширити свої знання і поліпшити свої навички. Чи можете ви розповісти про свій найскладніший проект? Таке запитання підкаже інтерв’юерам, яка у вас трудова етика.

Тут буде доречною автоматизація, і одним із завдань QA automation інженера є написання тест-сценаріїв, які будуть запускатися за необхідності. За допомогою автотестів можна запрограмувати сценарії, які фізично неможливо повторити вручну, або ж порівняти мільйони рядків даних не помилившись. Коли мова йде про запитання для співбесіди на посаду тестувальника, знання «правильних» відповідей може бути простим або суб’єктивним. Крім того, співбесіда на нову роботу часто є складним процесом, який може викликати стрес у деяких людей. Це може призвести до того, що людина просто гірше себе зарекомендує на співбесіді. А ще тестувати продукт можна «вручну» (manual), а також за допомогою коду (automation).

Ми сподіваємося, що ця стаття дала відповідь на запитання, навіщо потрібне тестування програмного забезпечення і що необхідно, щоб стати тестувальником QA. У сфері тестування QA безперервне навчання є необхідністю. Технологічне середовище швидко змінюється, і важливо бути в курсі останніх тенденцій і нових методів тестування.

Коли оберете шлях, бажаю вам натхнення і віри в себе. Бувають моменти, коли здається, що нічого не вийде. Проте все залежить від тебе, від твого настрою. Якщо ти готовий не здаватися і рухатися, докладати зусиль, тоді все обов’язково вийде.

Бажання вчитися та розвиватися – це найкраща якість для кандидатів на посаду QA. Це добре, якщо ця конкретна посада може бути лише сходинкою до вашої кар’єри, але не варто повідомляти про це своєму інтерв’юеру. Варто додати якомога більше деталей, відповідаючи на технічні запитання. Утім автоматизація не може повністю замінити мануального тестувальника.

Робота в кращіх IT командах https://wizardsdev.com/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here